حقوق گمرکی در ارمنستان
موضوع تنظیم قانون :
این قانون ، چارچوب هزینه های گمرکی توسط پرداخت کنندگان در جمهوری ارمنستان اعم ازمیزان هزینه گمرکی ، محاسبه و نحوه پرداخت آنرا تعیین می نماید .
تعریف هزینه گمرکی :
هزینه گمرکی ، پرداخت اجباری به بودجه دولتی است که میزان آن طبق این قانون تعیین شده است .
تعرفه های هزینه های گمرکی :
1- جهت تشکیل پرونده و انجام تشریفات گمرکی کالاهایی که از مرز گمرکی جمهوری ارمنستان عبور می کنند و همچنین ارسال حواله ها بصورت ارز خارجی از سوی بانک ها ، هزینه گمرکی برابر با 3500 درام دریافت می شود .
2- هزینه گمرکی برای امور محموله ها عبارتند از :
الف- جهت کنترل گمرکی کالاها تا وزن یک تن ، 1000 درام ،
ب- به ازای هر تن اضافه بر آن ، 300 درام .
3- جهت تشکیل پرونده و انجام تشریفات گمرکی کالاها در خارج از محل های تعیین شده از سوی نهادهای گمرکی و یا انجام فعالیت های جداگانه در ارتباط با آنها ، هزینه گمرکی به میزان دو برابر تعرفه های تعیین شده بوسیله این ماده دریافت خواهد شد .
4- جهت دراختیار گذاشتن اسناد ( فرمها ) از سوی نهادهای گمرکی ، هزینه گمرکی برابر با 1000 درام دریافت می شود .
5- جهت محافظت ( اسکورت ) گمرکی کالاها در خاک جمهوری ارمنستان ، به ازای هر صد کیلومتر ، هزینه گمرکی به میزان 10000 درام دریافت می شود . حمل و نقل ترانزیت کالاها و درصورت آسیب پذیر بودن کالاها ، محافظت گمرکی کالاها اجباری می باشد ، ولی در سایر موارد بنا به تمایل و خواست حمل کننده بر اساس درخواست کتبی انجام می گیرد .
6- هزینه های گمرکی جهت مراقبت و نگهداری کالاها از سوی نهادهای گمرکی عبارتند از :
الف- تا وزن یک تن روزانه 1000 درام ، اما نه بیشتر از 0.01% نرخ گمرکی آنها ،
ب- به ازای هر تن اضافی کامل و یاکمتر از آن روزانه 1000 درام ، اما نه بیشتر از 0.01% نرخ گمرکی آنها .
7- هزینه های گمرکی جهت کنترل گمرکی وسایل نقلیه :
الف- برای خودروهای نفر بر تا ظرفیت 10 سرنشین ، 2000 درام ،
ب- برای سایر وسایل نقلیه ، 5000 درام .
معافیت های هزینه های گمرکی :
موارد زیر از هزینه های گمرکی معاف هستند :
الف- کالاهایی که در چارچوب برنامه های بشر دوستانه و خیریه وارد حوزه مالیاتی جمهوری ارمنستان می شوند .
ب- کالاهای همراه اشخاص حقیقی ( بجزاشخاص حقوقی ) تعیین شده بوسیله قانون ، که از مرز گمرکی جمهوری ارمنستان عبور می کنند به استثناء وسایل نقلیه شخصی .
پ- کالاهای وارداتی از سوی اشخاص حقیقی به جزآنکه از مقدار تعیین شده در بند ماده 16 قانون جمهوری ارمنستان درخصوص عوارض گمرکی بیشتر نباشد .
ت- اشیاء دارای ارزش فرهنگی که طبق قانون مصوب ، موقتاً از مرزهای کشور خارج و وارد شده است .
ث- خودروهای حمل و نقل بین المللی ، در هنگام عبور و اجرای نقل و انتقالات .
ماده 6- پرداخت و باز پرداخت وجه هزینه های گمرکی و مسئولیت در قبال عدم پرداخت آن .
1-پرداخت وجه هزینه های گمرکی ، ظرف مهلت 3 روز پس از انجام امور و خدمات مربوطه انجام می شود .
2- هزینه های گمرکی بر حسب واحد پول رسمی جمهوری ارمنستان ؛ درام پرداخت می شود .
3- پرداخت کننده می تواند ظرف 3 سال پس از تاریخ پرداخت مقدار وجهی که اضافه پرداخت شده باشد تقاضای باز پرداخت نماید . وجه فوق الذکر از سوی نهادهای گمرکی به حساب هزینه های دیگر پرداخت کننده تسویه ، یا بنا به درخواست او ظرف مدت 30 روز باز پرداخت خواهد شد .
4 - در صورت عدم پرداخت در مهلت تعیین شده ، به ازای هر روز تأخیر در پرداخت جریمه ای به میزان 20% مبلغ هزینه گمرکی پرداخت نشده اخذ خواهد شد .
فصل اول- مفاد کلی :
ماده 1- موضوع
این قانون ، تعریف عوارض گمرکی ( Customs Duties) انواع آن ، نحوه اجرا و تعرفه ها ، مقررات اخذ عوارض گمرکی کالاهای وارداتی و صادراتی از حوزه گمرکی جمهوری ارمنستان را دربرمی گیرد .
ماده 2- عوارض ( حقوق ) گمرکی :
عوارض یا حقوق گمرکی پرداخت های اجباری به حساب بودجه دولتی است که طبق مقررات و میزان تعیین شده بوسیله این قانون انجام می شود .
فصل دوم- عوارض گمرکی و انواع آن :
ماده 4- انواع عوارض گمرکی
در جمهوری ارمنستان انواع عوارض گمرکی ذکر شده در ذیل به اجرا در می آیند :
الف)- صادراتی که برای کالاهای صادراتی از جمهوری ارمنستان پرداخت می شود ،
ب)- وارداتی که برای کالاهای وارداتی به جمهوری ارمنستان پرداخت می شود،
پ)- فصلی ؛ که برای کالاهای وارداتی و صادراتی فصلی پرداخت می شود .
فصل 3- نرخ گمرکی
ماده 7- نرخ گمرکی کالاهای وارداتی
1- محاسبه عوارض گمرکی کالاهای وارداتی بر پایه نرخ گمرکی صورت می گیرد ؛ آن مبلغی که برای خرید کالاها و حمل و انتقال آن تا مرز گمرکی جمهوری ارمنستان پرداخت می شود .
2- نرخ گمرکی شامل :
الف)- قیمت کالا ،
ب)- مخارج حمل و نقل ، بارگیری و بیمه تا مرز گمرکی جمهوری ارمنستان ،
پ)- مخارج کمیسیونی و کارگزاری پرداخت شده برای حمل و انتقال کالاهای خریداری شده در منطقه گمرکی جمهوری ارمنستان تا مرز گمرکی .
3- موارد ذیل شامل نرخ گمرکی نمی باشند :
الف- مالیات بر ارزش افزوده ، مالیات غیرمستقیم و مالیات های گردش کالا یا فروش پرداخت شده در کشور صادر کننده ؛ که بطور جداگانه در اسناد و مدارک هزینه های پرداختی درج شده باشد ،
ب- هزینه های حمل و نقل ، تخلیه و بارگیری ، بیمه ، حق کمیسیون و کارگزاری در حوزه گمرکی جمهوری ارمنستان .
ماده 8- نرخ گمرکی کالای صادراتی
1- محاسبه عوارض گمرکی کالاهای صادراتی بر پایه نرخ گمرکی یعنی آن مبلغی که جهت خرید و حمل آن تا مرز گمرکی جمهوری ارمنستان پرداخت شده باشد ، محاسبه می شود .
2- موارد ذیل شامل نرخ گمرکی می باشند :
الف- قیمت خرید کالا .
ب- هزینه های تخلیه - بارگیری و بیمه جهت حمل و انتقال تا مرز گمرکی جمهوری ارمنستان .
پ- هزینه خرید کالا در حوزة گمرکی جمهوری ارمنستان و هزینه های حق کمیسیون و کارگزاری جهت حمل و انتقال تا مرز گمرکی جمهوری ارمنستان .
3- مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر سهام ( غیرمستقیم ) پرداخت شده و بطور جداگانه در اسناد و مدارک پرداخت ها در جمهوری ارمنستان درج شده است .
ماده 9- تعیین نرخ گمرکی
1- نرخ گمرکی از سوی واردکننده ، صادرکننده یا نهادهای گمرکی طبق مقررات این قانون تعیین می شود .
2- طبق مقررات مصوب دولت جمهوری ارمنستان ، اشخاصی که با استفاده از اسناد و مدارک جعلی نرخ گمرکی غیر واقعی اعلام کرده باشند ، طبق قانون جوابگو هستند .
ماده 10- محاسبه عوارض گمرکی برای کالاهای وارداتی طبق نرخ گمرکی اعلام شده از سوی وارد کننده ( قیمت معاملاتی )
1- محاسبه عوارض گمرکی برای کالاهای وارداتی بر پایه نرخ گمرکی اعلام شده در برگ فروش ( فاکتور ) ارائه شده از طرف واردکننده بخصوص در موارد ذیل صورت می گیرد :
الف) برای کالاهای خریداری شده از فروشگاه های معاف از پرداخت های گمرکی ( دیوتی فری ) ، درصورت ارائه رسید از سوی فروشگاه مذکور .
ب- واردات کالا از طرف اشخاص حقوقی دارای وکالت نامه نمایندگی و کارگزاری ارائه شده از طرف شرکت های بزرگ خارجی و ثبت شده در اداره گمرک جمهوری ارمنستان ، که لیست این شرکت ها از سوی اداره گمرک جمهوری ارمنستان تعیین و منتشر شده است و در صورتی که کالاهای مذکور تولیدات این شرکت ها باشد .
پ- طبق فهرست اداره گمرک جمهوری ارمنستان ورود کالاها از سوی نمایندگان ، شعبات ، شرکت های خواهر شرکت های بزرگ خارجی و ثبت شده در جمهوری ارمنستان ، در صورتی که کالاهای مذکور تولیدات این شرکت ها باشد .
2- محاسبه عوارض گمرکی بر پایه نرخ گمرکی اعلام شده از سوی وارد کننده انجام می گیرد که اگر برگ فروش ( فاکتور ) های کشورهای صادر کننده وجود داشته باشد و نرخ گمرکی مندرج در آن با قیمت برگ فروش ( فاکتورهای ) ارائه شده از سوی وارد کننده مطابقت داشته باشد ، به شرطی که شامل مخارج تعیین شده بوسیله بند ‘‘ب‘‘ ماده 8 این قانون باشد . فهرست کشورهایی که برگ فروش ( فاکتور ) های صادراتی آنها از سوی نهادهای گمرکی در اختیار گذاشته می شود ، تا نهادهای گمرکی جمهوری ارمنستان به منظور بکارگیری این بند به عنوان مبنا قرار دهند ، از طرف دولت جمهوری ارمنستان تعیین می شود .
3-اگر در موارد پیش بینی شده در بند 2 این ماده از سوی وارد کننده کالا مدارک نشان دهنده هزینه های حمل و نقل ، تخلیه - بارگیری و بیمه تا مرز گمرکی ارمنستان ارائه نشود در اینصورت محاسبه آنها را نهادهای گمرکی جمهوری ارمنستان با استفاده از اطلاعات موجود و بر اساس نرخ های شرکت های بزرگ حمل و نقل و بیمه ، بعهده خواهند گرفت .
ماده 11- تعیین نرخ گمرکی کالاهای وارداتی از سوی نهادهای گمرکی
در صورت اعلام نرخ گمرکی در حد پائین و غیر واقعی کالاها از سوی وارد کننده ، تعیین آن بوسیله مدارک ارائه شده و یا در صورت غیر ممکن بودن کنترل صحت آن ، نرخ گمرکی کالاهای وارداتی را نهادهای گمرکی جمهوری ارمنستان تعیین خواهند کرد .
فصل 4- محاسبه و پرداخت عوارض گمرکی
ماده 14- محاسبه عوارض گمرکی و پرداخت آن
1-محاسبه عوارض گمرکی
محاسبه عوارض گمرکی از سوی نهادهای گمرکی جمهوری ارمنستان در روز ارائه برگ فروش ( فاکتور ) طبق تعرفه های جاری عوارض گمرکی به اجرا در خواهد آمد .
2- پرداخت وجه عوارض گمرکی در مهلت 10 روز پس از عبور کالا از مرز گمرکی جمهوری ارمنستان ، طبق مقررات تعیین شده از سوی دولت جمهوری ارمنستان ، صورت می گیرد .
3- عوارض گمرکی به وسیله واحد پول جمهوری ارمنستان ؛ درام پرداخت می شود .
فصل 6- مزیت های عوارض گمرکی
ماده 18- معافیت از پرداخت عوارض گمرکی
در موارد ذیل معافیت های پرداخت عوارض گمرکی در نظر گرفته شده است :
1-تجهیزات وارداتی پیش بینی شده بوسیله مؤسسات مشترک و سرمایة سرمایه گذاری های خارجی از سوی شریک خارجی آن مؤسسه ( سرمایه گذار ) . طی 5/2 سال پس از استفاده از مزایای پیش بینی شده بوسیله این بند ( ورود تجهیزات مذکور ) ، در صورت فروش یا واگذاری آنها ، وجه عوارض گمرکی شامل جریمه جهت تأخیر در پرداخت آن ، طبق قانون اخذ خواهد شد .
2- کالاهای ترانزیت
3-وسایل حمل و نقل که بوسیله آنها بطور منظم نقل و انتقال بارها ، و مسافران بین المللی صورت می گیرد و همچنین وسائل همراه ، سوخت ، مواد غذائی که مورد نیاز سیر و سفر است .
4-ارز و اوراق بهادار .
5- کالاهایی که در چارچوب برنامه های کمک های بشر دوستانه و خیریه وارد حوزه گمرکی ارمنستان می شوند .
6-کالاهای مندرج در ذیل که موقتاً وارد حوزه گمرکی جمهوری ارمنستان و از آن صادر می شوند ، یا موقتاً بدون فرآوری آنها صادر و وارد می شوند .
الف- کالاهای در نظر گرفته شده برای نمایشگاه ها و بازارهای غیر تجاری ، یا برای برنامه های مشابه .
ب- دستگاه ها و تجهیزات تخصصی متعلق به کارکنان و کارشناسان زمینه های مطبوعات ، رادیو و تلویزیون ، سینما ، علمی ، آموزش و پرورش ، فرهنگ ، بهداشت و درمان ، و همچنین ورزشکاران ،
پ- نمونه کالاها و ظروف پیمانه .
ت- اشیاء و کالاهای پیش بینی شده جهت نیازهای آموزشی ، علمی، فرهنگی .
ث- اشیاء و کالاهای مربوط به تبلیغات جهانگردی و تربیت بدنی .
ج- حیوانات .
7- کالاهایی که وارد فروشگاه های معاف از پرداخت عوارض گمرکی واقع در حوزه گمرکی جمهوری ارمنستان و از آن به خارج از محدوده حوزه گمرکی جمهوری ارمنستان صادر می شوند .
8-کالاهای وارداتی متعلق به سفارش دهندگان خارجی به منظور فرآوری و صادر نمودن از جمهوری ارمنستان در مهلت های تعیین شده بوسیله قرارداد ، پس از فرآوری آنها در صورت وجود تعهدنامه صادرات کالاهای مذکور حداکثر تا مدت یکسال . در صورت عدم صادرات آنها در مهلت تعیین شده ، اخذ عوارض گمرکی به انضمام جرائم تأخیر پرداخت آن ، طبق مقررات تعیین شده در قانون به اجرا در خواهد آمد.
9- کالاهای وارداتی از طرف بانک مرکزی جمهوری ارمنستان .
10- سایر موارد در نظر گرفته شده بوسیله تفاهم نامه های بین المللی .
فصل 7- مقررات اخذ و باز پرداخت عوارض گمرکی، جوابگوئی در قبال نقض آن
ماده 21- اخذ و باز پرداخت عوارض گمرکی ، جوابگوئی در قبال عدم پرداخت آن
1-وجوه اضافی عوارض گمرکی اخذ شده ، بنا به درخواست صاحب کالا طی 3 سال پس از پرداخت آنها ، قابل استرداد است .
2-وجوه عوارض گمرکی که بیشتر از مقدار محاسبه شده پرداخت شده باشد ، از طرف نهادهای گمرکی به حساب سایر پرداخت ها به نهادهای گمرکی در نظر گرفته خواهد شد یا حداکثر تا مدت 30 روز پس از دریافت تقاضانامه از سوی پرداخت کننده مبنی بر استرداد آن ، به متقاضی باز پرداخت خواهد شد .
3- وجوهی که در پی عدم پرداخت عوارض گمرکی در مهلت هایی که بموجب امکان تمدید مهلت پرداخت یا پرداخت بصورت اقساط، بطور کامل پرداخت نشده باشند ، بوسیله نهادهای گمرکی از طریق دادگاه اخذ خواهند شد .
4- در صورتیکه وجه عوارض گمرکی به عهده صاحب کالا پرداخت نشده باشد ، از سوی نهادهای گمرکی ظرف یکسال پس از موعد پرداخت آن، اخذ خواهد شد .
در صورت عدم پرداخت عوارض گمرکی در مهلت تعیین شده ، به ازای هر روز دیرکرد جریمه ای به میزان 2% وجه عوارض گمرکی پرداخت نشده، اخذ خواهد شد .